Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Zimní ryzlinky

31. ledna 2019 v 13:46 | Evas |  Jen tak
Zima prý vyvolává chuť víc na červená vína, což je možná pravda i v mém případě, ale dobrým bílým nepohrdnu, ani když venku sněží nebo mrzne, až praští. Ryzlinkem obzvlášť! Jeden moc pěkný jsme zvolili jako doprovod ke štědrovečernímu kaprovi s bramborovým salátem. Riesling 2016/2017 z Krásné hory je kupáž dvou ročníků, část ležela nějaký čas v dubovém sudu, část v nerezu, část snad chvíli i na slupkách, výsledkem je každopádně skvěle vyladěné víno s obsahem zbytkového cukru pod jeden gram a pěknými sedmi gramy kyselin. Je citrusově svěží, šťavnaté, s příjemnou chutí žlutého ovoce, pěknou mineralitou a pevnou citrusovou kyselinou. Působí lehce, je skvěle pitné, příjemně strukturované. S kaprem smaženým na sádle a bramborovým salátem, kde se majonézou nešetřilo, si poradil parádně.


Ryzlink rýnský 2016 (suchý pozdní sběr z trati Velká Vendule, Velké Žernoseky) z Žernoseckého vinařství jsme vypili jen tak pro radost. Působil sladším dojmem než prachově suchý ryzlink z Krásné hory, chuť připomínala zralé meruňky, ostatně po sušených meruňkách víno i vonělo. Kyselina tu ale byla taky pěkná a výrazná. Víno bylo plné a výrazné ve vůni a chuti, ovocité, šťavnaté, po dvou dnech v otevřené lahvi se krásně rozvinuly petrolejové tóny. Moc příjemné pití, navíc stejně jako krásnohorský ryzlink se vstřícnými 12 procenty alkoholu, což velmi vítám.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama