Evas bloguje, aneb když ženská mluví o víně.


Přísné Frankovky

12. března 2019 v 10:56 | Evas |  Jen tak
S radostí si dám dobrou Frankovku. Nejradši ji mám v lehčí, ovocité podobě, lehkonohé, veselé, přátelské a snadno pitné. Ale potěší mě i hutnější, těžší varianta, lehce políbená dřevem a kouřem, teplejší a vyzrálejší. Objevily nám teď v zimě doma dvě Frankovky, u kterých jsem vůbec nevěděla, co čekat. Takže s chutí do nich!





Frankovka 2015, pozdní sběr, z tvrdonického BM vinařství (trať Nové vinohrady, Tvrdonice, 13 % alkoholu) měla první den lehký kožený nádech ve vůni, který do druhého dne zmizel. Zůstala příjemná zralá vůně švestek, která šla snad až do povidel, lehký závan kouře, kávy a tabáku. Víno bylo na jazyku kulaté a silné, chuť byla lehce svíravá, připomínala aronii, opět povidla, až lehce připálená, v dochuti výraznější čokoládová hořkost. Láhev jsme v pohodě a s chutí vypili, ale přece jen mi chyběla troška svěží ovocitosti, vůně i chuť se až příliš nesly v duchu čokoláda-dřevo-kouř.


Rakouské víno Abendrot, Blaufränkisch 2015, z vinařství Domaine Pöttelsdorf (Burgenland) mělo velmi pěknou a intenzivní vůni tmavého bobulového ovoce s výrazným nádechem po marcipánu. V chuti pěkná porce višňové šťávy, nádech čokolády, lehká pecičková svíravost. Víno docela drhlo na jazyku a působilo tvrdším, drsnějším dojmem. Při své přísnosti bylo ale pořád výborně pitné. Tohle bych si klidně zopakovala ;)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama